Victòria en una plaça sempre molt complicada

Un magnífic i complet tercer quart ha donat la victòria a un Barça que ha patit d’allò més en la seva visita al Multiusos Fontes do Sar. L’equip gallec, complicat sempre a la seva pista, ho ha posat molt difícil.

Escarmentats per la seva desfeta en la jornada anterior davant el Tenerife, els homes de Moncho Fernández han volgut reivindicar-se fins al punt de posar les coses molt difícils als catalans. Però els de Jasikevicius han tirat d’ofici per aconseguir un avantatge de deu punts al final del tercer acte que al cap i la fi ha estat suficient per resistir l’embranzida local del darrer període.

Avui cal destacar l’actuació de Nick Calathes que menys generós del que és norma en ell, ha acabat els 40 minuts amb només dues assistències, els seus 25 punts han estat determinants per la victòria final.

La defensa gallega protagonista del quart

El matx s’iniciava amb un Obradoiro intens tant en atac com en defensa. Els blaugranes que sortien d’entrada amb Artem Pustovyi de pivot, ho passaven malament perquè no podien desempallegar-se de l’enganxosa defensa gallega. L’únic que la superava amb les seves penetracions era, precisament, Calathes, qui per cert havia fallat el seu primer llançament des de més enllà de la línia del 6,75. Seus eren els quatre primers punts dels visitants que servien per empatar el matx després de les dues primeres cistelles locals.

Els gallecs aprofitaven la bona feina del lituà Laurynas Birutis a dins de la pintura per descompensar la defensa blaugrana. Pustovyi marxava molt aviat a la banqueta per la seva segona falta i això feia encara més perillós al pivot lituà. Un triple del també lituà Laurynas Beliauskas era l’inici d’un parcial 7-0 que obligava el tècnic blaugrana a demanar temps mort amb 11-4 al lluminós.

Reacció culer

Les coses milloren pels forasters en la represa del joc. Brandon Davies anotava després de rebot ofensiu i una cistella ara de Cory Higgins servia per deixar el marge local en tres punts, 11-8. Però tot i això, els gallecs tornaven a obrir forat. Carregant el rebot ofensiu, els locals trobaven bones posicions en el tir exterior. Ara qui anotava un triple era Pepe Pozas pel 15-8.

Una cistella d’Higgins i un parell de tirs lliures transformats per Calathes estabilitzen la renda local en els 5 punts, 17-12. Marge que es mantindrà després d’una obra d’art sota el cèrcol de Davies qui posteriorment anotarà tant sols un tir lliure per rebaixar encara més l’avantatge local, 19-15. Avantatge que quedarà reduït a la mínima expressió gràcies a un triple de Thomas Heurtel, 19-18.

Els locals molt obligats ara per la defensa blaugrana tenen la sort d’anotar de tres, Kassius Robertson, abans que una altra cistella d’Heurtel tanqui el primer capítol amb el Barça perdent de dos punts, 22-20.

Igualtat a la pista

L’inici del segon període és bo pels forasters. Entre Leandro Bolmaro i Heurtel capgiren el marcador, 22-24, aconseguint manar per primer cop en el partit. La defensa blaugrana continua millorant i ara als locals els hi costa més anotar.

Tot i la millora defensiva, els de Moncho Fernández se’n surten prou bé. Un nou triple, ara de Steve Enoch els fa recuperar el comandament en el lluminós, 27-24. Avantatge que tornarà a créixer quan anoten després d’un triple fallat per Kyle Kuric. Calathes arriba al rescat amb un triple pel 31-27.

Els gallecs tornen a anotar provocant un nou temps mort blaugrana. Dues cistelles, Higginsd i Rolands Smits ajusten el marcador, 33-31 abans que Davies, qui avui té un dia del 50 per cent en el tir lliure, anoti el segon pel 33-32. Un triple d’Abrines empata el matx a 35, abans que els locals obrin un forat de quatre punts. Una cistella de Calathes empata el segon període, deixant les coses molt obertes per la segona meitat, 39-37.

Un gran tercer quart que decideix el partit

Quan comencen els darrers 20 minuts de joc, els blaugranes que tenen la primera possessió l’aprofitaran per empatar el matx després d’una cistella d’Higgins. En defensa els blaugranes ho continuen fent bé, sobretot pel que fa al rebot defensiu que ara ha deixat de ser un problema. Una nova cistella de Calathes avança als visitants. Passa el mateix després de la primera cistella de Nikola Mirotic, que també són els seus primers dos punts en el partit.

Tres tirs lliures de Robertson serviran per tornar a avançar als locals, tot i que només d’un punt. El base de Casselberry serà l’encarregat de capgirar de nou el marcador. Primer una cistella i després una jugada de cinc punts perquè en un triple del de Florida hi ha falta continuada. La possessió, que torna a ser blaugrana, acaba amb cistella d’Abrines pel 44-50, que obliga al tècnic dels locals a demanar un temps mort.

Un triple de Robertson redueix la ferida, abans que Davies, qui continua fallant un de cada dos tirs lliures, anoti un punt que seguit d’un triple d’Heurtel estira la renda blaugrana fins als set punts, 47-54. Sergi Martínez que ha entrat per Abrines anotarà de contraatac pel 47-56. Tornen els problemes en el control del rebot defensiu, sobretot els llargs que es produeixen en el tirs des de més enllà de la línia del 6,75.

Anoten els locals amb resposta primer de Sergi Martínez, anotant només un tir lliure, i després Mirotic qui anota sense errada des de la línia per donar al seu equip el màxim avantatge blaugrana fins al moment, 49-59. Marge que mantindrà Kuric deixant el 51-61 que no es mourà en el minut i 3 segons que queden per jugar-se del tercer període.

Calathes al rescat

L’Obradoiro vol trencar la seva ratxa de cinc desfetes consecutives i per això surt a per totes des de l’inici del darrer capítol. Una cistella de Chris Czerapowicz i un triple anotat per Mike Daum retallen per la meitat el marge blaugrana, 56-61. Moment en el qual Jasikevicius demana un temps mort. Tot i la pausa, les coses continuen empitjorant pels forasters, 59-61 després de cistella i addicional de Jake Cohen.

La situació és realment complicada per un Barça molt exigit. Davies resolt sota el cèrcol i després d’una bona defensa, Mirotic anota, altre cop, dos tirs lliures pel 59-65 a manca de 7.40. Malgrat que els sis punts de renda són com un tresor de valor incalculable, es desfaran com el sucre en el cafè. Una cistella i un tir lliure seguits d’un triple després de perdre el rebot defensiu fan que els locals empatin el matx a 65 quan queda poc més de cinc minuts de joc.

El triple que ha transformat Alvaro Muñoz posa contra les cordes al Barça que necessita que aparegui algú en atac. Qui ho fa? Doncs l’home del partit, Calathes. El de Florida assumeix la responsabilitat. La seva cistella avança de nou als blaugranes. El partit s’està decidint al damunt d’un filferro ben prim. Un triple d’Albert Oliver avança als locals, 68-67.

Per tornar on érem, Mirotic anota els dos tirs lliures dels que disposa. El partit s’empata a 69 abans que altre cop sigui Calathes qui posi al Barça al davant, 69-71. Una cistella de Czerapowicz torna a deixar empatatl el matx tot just abans que Calathes transformi el seu tercer triple de la nit pel 71-74 a 1.53 per la fi. Els locals que ara pateixen en el tir lliure necessitaran quatre llançaments per anotar-ne els dos que deixen l’avantatge visitant en un sol punt, 73-74.

Un minut que dura una eternitat

Queden 53 segons per la fi. Abrines aprofita el següent atac per fer una espectacular esmaixada davant mateix de Birutis pel 73-76 a 35 segons. Després de temps mort local, tornarà a ser Muñoz qui anoti el 75-76 a 30 segons. L’atac blaugrana acaba amb dos tirs lliures transformats per Higgins, 75-78 a 10 segons de la fi.

Després de temps mort local, Czerapowicz a 6 segons pel final, falla el primer tir lliure del qual disposa. No hi ha moltes opcions i el suec tira el segon a fallar. El rebot és local.

La jugada acabarà amb un intent triple de Muñoz mig taponat per Higgins. La jugada serà revisada pels àrbitres per un possible tap il·legal de Mirotic, però quan el montenegrí toca la pilota ho fa més d’un pam de l’anella en una trajectòria impossible. Després de mirar-s’ho, els àrbitres interpreten que la jugada ha de ser salt entre dos. Com la fletxa de possessió és blaugrana, la sacada de banda correspon als visitants. Jasikevicius, tot i els tres punts de renda, no se’n refia i demana temps mort. La pilota acabarà a les mans d’Higgins que deixa escapar el dos segons que resten per jugar-se fins que la botzina certifica la victòria blaugrana.

@FCBbasket

Estadística