La victòria es decideix al darrer quart

El Barça ha sortit del pou de les desfetes al guanyar a un molt perillós AX Armani en un darrer quart impactant. Els homes de Saras Jasikevicus han desplegat tot el seu potencial en uns darrers 6 minuts de partit en els que han fet una defensa molt agressiva i força encertats en atac. S’aconseguia d’aquesta manera un triomf per 16 punts, que semblava una utopia després d’uns molt ajustats tres primers quarts.

Però el bàsquet és així. Pots passar de la foscor més absoluta a la glòria en tant sols un segon. Avui han estat poc més de sis minuts, però ha valgut la pena esperar per veure aquest brillant final.

Sortida fulgurant

El partit havia començat, amb un Barça molt actiu pel que fa a la defensa i també en atac. En un tres i no res havien marxat en el marcador gràcies a un parcial 11-0 que sorprenia propis i a estranys. De res li ha valgut a Ettore Messina demanar un temps mort quan només s’havien jugat 76 segons de partit i al marcador havia un escarransit 2-0 per una esmaixada de Nikola Mirotic després de sacada de fons. El tècnic sicilià, en el que quedava de quart tan sols podria fer canvis, però de moment ni això li funcionava.

Un triple d’Àlex Abrines, una altra cistella de Mirotic i una de Pierre Oriola, aquestes dues després de rebot ofensiu, pujaven el marge local fins que dos punts de Cory Higgins feia arribar l’11-0 a l’electrònic. La defensa blaugrana fins al moment havia estat esplèndida i això era un problema pels italians.

Els italians volen entrar al partit

Els deixebles del tècnic italià per fi reaccionen anotant 4 punts consecutius sense resposta local, moment en el qual apareix un vell conegut, Malcolm Delaney l’home que va fugir de Barcelona per anar-se’n a Atlanta amb la seva família en plena primera onada de la pandèmia. Fidel al seu estil, el de Baltimore anotava un triple per deixar un 11-7 al marcador.

Ara eren els locals els que tornaven a escapar-se al lluminós. Brandon Davies havia entrat per Oriola i la seva capacitat en el rebot ofensiu el feia anotar un parell de cistelles i un tir addicional pel 16-7. Un nou triple ara de Kyle Kuric feia arribar el marge català als deu punts, 19-9.

Però les coses es torçaran pels locals. El rebot defensiu comença a ser un problema i els de la ciutat de la moda retallen el marge local fins al 20-15 després d’un triple de Shavon Shields. Kuric respondrà també amb un triple pel 23-15 amb el que s’arriba al final del primer capítol.

Delaney torna al Palau

Ja en el segon acte qui té problemes és l’equip català. Entre triples fallats i pèrdues de pilota permeten que els italians es refacin. Saras ha de demanar un temps mort molt aviat que de moment serveix per aturar el cop. De nou Davies, molt actiu a la pintura rival, aconseguirà fins a sis punts seguits,dos tirs lliures i dues cistelles, la segona després de recuperar una pilota en defensa i acabant la jugada amb una esmaixada, 29-20.

Però torna a aparèixer Delaney tal com és. Tirador abans que passador, un pèl egoista i anàrquic, el de Baltimoe transforma un triple i posteriorment tres tirs lliures per reduïr l’avantatge local fins als tres punts, 29-26. En Saras va fent canvis buscant l’estabilitat en el joc, però de moment el que prova no li funciona del tot.

Un nou triple, ara de Vladimir Micov, empata el matx a 29. Entre Abrines i Higgins mantindran la iniciativa blaugrana al marcador amb una cistella cadascú, 33-31, fins que un segon triple de Shields avança als forasters, 33-34, obligant els locals a anar a contracorrent.

De moment les coses els hi surten prou bé perquè Higgins i Mirotic estan encertats, però un atac mal acabat permet als de Messina agafar el comandament, 37-40. Dos tirs lliures de Mirotic deixen a l’electrònic un sol punt de renda pels italians, però després d’un altre mal atac local, un triple gairebé sobre la botzina de Micov tanca el primer temps amb l’Olimpia de Milà dominant de quatre punts, 39-43.

Intercanvi de cistelles

Els locals surten a per totes a l’inici de la segona meitat. Les cistelles de Mirotic i Abrines serveixen per empatar a 43. Responen els italians que després d’un atac malmès pels locals troben l’encert en un triple de Micov pel 43-48. Higgins i Delaney intercanviaran triples per mantenir el marge de cinc punts aconseguits per l’equip llombard. Avantatge que es desfà després de cistella i addicional de Mirotic i triple d’Adam Hanga per l’empat a 52. Un triple de Kevin Punter vol començar a obrir forat, però Hanga anota en obligar a Delaney a jugar al pal baix on el supera per aconseguir el 54-55.

Després d’un temps mort demanat per Jasikevicius, els locals tornen a portar la iniciativa al marcador gràcies a l’encert en el tir lliure de Rolands Smits i a una cistella després de rebot ofensiu d’Oriola, 58-55. Els visitants són capaços de capgirar el marcador després d’anotar en dos atacs consecutius, però Smits fa una antològica esmaixada amb dos defensors sobre seu pel 60-59. Una altra esmaixada sobre la botzina de Kaleb Tarczewski després de rebot ofensiu manté als italians al davant quan s’arriba a l’epíleg del matx, 60-61.

Bona actitud defensiva blaugrana

L’inici del darrer període és preocupant pels interessos locals. Cada atac que fan és aturat per la defensa italiana. Entre això i les disset pilotes perdudes que porten, fan la feina italiana més còmoda. Els italians dominen de quatre punts, 60-64.

Jasikevicius demana un temps mort. Pausa que de moment soluciona ben poques coses. I les que soluciona són bàsicament en defensa on l’equip encaixa pocs punts, com per exemple un nou triple de Delaney. Però és l’excepció que confirma la regla. De fet si encara hi han possibilitats de guanyar tot i no fer cap punt en els primers quatre minuts del darrer quart és gràcies a l’actitud defensiva. L’equip que està jugant amb Hanga de base rep com aigua de maig la tornada a pista de Calathes.

6 minuts de domini total blaugrana

A 6.09 per la fi, el tècnic lituà demana un temps mort que ho canviarà tot. Els blaugranes tornen a pista enrabiats. La mostra, una esmaixada de Davies. A continuació anota Mirotic i després de cistella italiana qui anota és el base de Casselberry. Amb la defensa no concedint res a un equip italià que no troba qui anoti, les cistelles de Mirotic i Davies tornen a posar al Barça al davant d’un punt, 70-69. Queden 3.26 per la fi. Nova bona defensa blaugrana que Higgins culmina amb un triple lateral, 73-69.

El tècnic que tot i dir-se Messina és de Catània, demana temps mort. Li està veient les orelles al llop i vol evitar un ensurt. No se’n sortirà. Nova bona defensa local i Higgins torna a fer mal des de més enllà de la línia de tres, 76-69, després d’una excelsa assistència de Calathes, l’antítesi a Delaney.

Messina no troba la solució

Per acabar-ho d’adobar Kyle Hines fa falta en atac. Messina desesperat demana un altre temps mort, no fa ni un minut de l’anterior. Però una nova defensa blaugrana acaba amb una assistència magistral de Calathes que Davies esmaixa. És el 78-69 quan queden 1.25 per jugar-se. Messina ho veu i no s’ho creu. El pivot de Filadèlfia recupera una pilota en defensa i fa una nova esmaixada pel 80-69.

Ara mateix els italians són una joguina mentre Messina melancòlic s’ho mira des de la banqueta incapaç de modificar el rumb del matx. La festa es completa amb un triple de Calathes a 40 segons i amb dos tirs lliures de Mirotic per falta acumulativa, 85-69. S’ha completat un parcial 15-2 que ha canviat el partit de manera definitiva.

El Barça per un cop defensa en zona 2-3. Delaney, que com ja sabem molt bé va a la seva, fa el 85-71 i el partit s’acabarà amb dos tirs lliures anotats per Davies i amb el canvi de Sergi Martínez per Mirotic i Smits per Davies perquè l’inexistent públic premií amb un fort aplaudiment virtual el joc dels dos blaugranes. El parcial d’aquest període és un espectacular 27-10 que ha enfonsat a l’Olimpia pel 87-71 final.

@FCBbasket

Estadística