Obra mestra

En la línia dels darrers partits, el Barça de Saras Jasikevicius s’ha desfet com si res d’un dels equips considerats dels capdavanters d’Europa. És cert que Fenerbahce no és l’equip que era en l’època de Zeljko Obradovic i també és cert que li mancava la seva estrella Nando De Colo, però sense pecar d’exagerats s’ha de reconèixer que l’espectacle ofert pels locals ha estat de traca i mocador.

Intensos en defensa, encertats en atac, el 53,3% d’encert en el triple (16 de 30) és senzillament brutal, dominant el rebot tant ofensiu com defensiu, amb l’únic però de les 14 pilotes perdudes, l’equip blaugrana avui ha fregat la perfecció i malauradament ho ha fet en un Palau Blaugrana buit per les circumstàncies actuals que evidentment han restat brillantor a l’obra mestra que s’ha vist sobre el parquet.

A cop de triple

La posada en escena dels blaugranes ha estat espectacular. Després de recuperar la pilota en defensa, primer rebot defensiu capturat per Cory Higgins, Nikola Mirotic anotava el seu primer triple. Declaració d’intencions que més tard es farien realitat. Fenerbahce gràcies a dues cistelles i a un triple fallat per Àlex Abrines, es posava al davant en el primer dels dos avantatge dels que han gaudit en aquests primers minuts. Abrines, ara si, transformava un tir de tres i capgirava el marcador, 6-4.

Un altre triple ara de Leo Westermann tornava a avançar als turcs després d’una cistella de Nick Calathes, però el 8-9 durava el que un caramel a la porta d’una escola. Un segon triple d’Abrines i també el segon de Mirotic, feien que l’avantatge aconseguit pels turcs fos un mer record, 14-9. El marge continuaria creixent gràcies a una cistella de Mirotic qui a més capturava el seu propi rebot pel 16-9.

Els de Jasikevicius ja estaven en velocitat de creuer. Els otomans aguantaven l’embranzida blaugrana gràcies a l’encert de Jan Vesely qui havia anotat 6 dels primers 11 punts del seu equip, però sense rebre massa ajuda dels companys, que no semblava que fos a arribar, el partit pels visitants no podia anar gaire bé.

Els turcs no saben que fer

Anota Higgins abans que Abrines faci el seu tercer triple evidenciant que està en un estat de forma excepcional. Mirotic després de recuperar la pilota en una jugada defensiva corre el contraatac que finalitza amb una esmaixada per posar el 23-11 al lluminós. Igor Kokoskov, el tècnic dels turcs ja no sap que fer per evitar l’allau que els hi cau al damunt. També és veritat que els blaugranes no deixen massa escletxes en el seu joc. Mirotic una altra volta agafa el rebot ofensiu per anotar el 25-11.

Abrines, falla un tir lliure, abans de cistella otomana que respon Rolands Smits, qui havia substituït a Mirotic no feia massa. Anoten els visitants mentre els blaugranes fallen el seu atac. Queden 2 segons del primer quart, quan una pilota de banda pels nois de Kokoskov acaba amb un passi llarg que davant l’errada de marcatge de Sergi Martínez, permet anotar amb facilitat a Jan Vesely. Cal tenir en compte que el 28-17 que hi ha a l’electrònic al final del primer capítol és molt benvolent amb els turcs pel que s’ha vist sobre el parquet del Palau.

Smits, el rei Mides

Ja en el segon quart les coses continuen més o menys iguals. Triple que transforma Smits, amb el letó fent la versió basquetbolística del rei Mides convertint en or tota pilota que li arriba a les mans. Això si, ara hi ha certs problemes en el rebot defensiu que es corregiran després d’un temps mort que demana tot seguit el tècnic blaugrana tot i dominar al lluminós per 31-20. Smits continua el seu recital. Cistella al pal baix i triple pel 36-20, amb Kokoskov començant a desesperar-se.

Quan Brandon Davies, fluixet en atac fins al moment anota una esmaixada, Kokoskov demana un temps mort que malauradament per ell no solucionarà res. El motiu, la gran defensa feta pels catalans que deixen poques opcions a uns otomans vinguts a menys. Kyle Kuric falla un triple, però anota de dos pel 40-20. Marge que continua creixent davant la impossibilitat turca de fer mal a la cistella local. En canvi Mirotic anota dos tirs lliures. Estem en els darrers cinc minuts de la primera meitat.

Ara els atacs locals no són prou clars i això permet que els sis punts anotats en aquest quart per Lorenzo Brown maquillin el que s’està veient a pista. En Saras ha de tornar a aturar el joc perquè el que veu no li agrada. Altre cop els seus reaccionaran. Primer Davies anota dos tirs lliures, sent Calathes qui transformi un triple abans que Mirotic faci una nova cistella de dos acabant un parcial 7-0 que deixa el marcador en un clar 49-26- Un triple de Melih Mahmutoglu salva l’honor dels otomans abans que el rei Mides, Smits, faci el 51-29 a 1 segon per la fi de la primera part.

És l’hora Higgins

La segona meitat no varia res del que s’ha vist. De nou la defensa local està a gran nivell com ho demostra un tap de Mirotic a Brown. En atac les coses no acaben de sortir, però serà un fenomen passatger, perquè després de dos tirs lliures transformats per Abrines, tot i les errades en el triple del mallorquí i del de Pogdorica, arriba el moment estel·lar d’Higgins. El de Danville anotarà dues cistelles, la segona al pal baix i un triple per tornar a fer créixer la renda local que superarà els 30 punts després de dues cistelles anotades per Smits, 64-33.

Amb Kokoskov totalment superat, Leandro Bolmaro falla dos tirs lliures abans que aparegui Kuric que fins al moment havia fet només dos punts havent fallat l’únic intent de tres que havia provat en el partit. Ara si que transforma un dels seus elegants triples pel 67-33. Recordin aquestes dades, 5 punts i 1 de 2 triples.

Cal dir que els visitants que porten en aquest quart 4 punts anotats, ara ho maquillaran una mica amb un triple de Tarik Biberovic i una cistella de Danilo Barthel. Dos tirs lliures transformats per Higgins tanquen el tercer capítol amb el Barça dominant de 31, 69-38.

Kuric desfermat!

Entrem en els darrers 10 minuts de joc amb el Barça guanyant clarament un partit que està totalment decidit. És la situació ideal perquè els blaugranes treguin el peu de l’accelerador i es dediquin a fer passar el temps tot esperant la botzina final. Doncs no senyor, res d’això acabarà passant perquè l’equip continuarà defensant com si el partit estigués ajustat. Anoten els turcs abans que Sergi Martínez a passi de Thomas Heurtel, anoti un alley-hoop d’esquenes. Una nova declaració d’intencions.

Curiosament ara els que defensen amb poca esma són els turcs que per més inri tampoc carreguen el rebot ofensiu. Anota Kuric de dos. A continuació el d’Evansville es desferma. Primer anotant de tres dos cops consecutius. El marge blaugrana és ja de 35 punts, 79-44. Hanga falla un triple, abans que Smits després de rebot ofensiu esmaixi el 81-44. Tot just abans que Kuric ens torni a delectar amb dos triples més de marca registrada i de forma consecutiva. Queden 4.08 i la cosa no acabarà aquí.

Després d’una nova esmaixada, ara d’Hanga, arriben dos triples més d’un Kuric excepcional qui finalitzarà el matx amb 25 punts, amb la bogeria de 2 de 3 en tirs de dos i set de vuit en triples. És el moment de recordar com estaven els seus números al final del tercer període, 5 punts i amb 1 de dos des de més enllà del 6,75. Excepcional el partit del d’Indiana.

Qui posarà el punt final al matx serà Smits amb una cistella que culmina un partit gairebé perfecte del letó, 20 punts, 7 de 8 en tirs de dos i 2 de 2 en triples per una valoració de 25. En resum un partit per gaudir que si poden, no se’l perdin. Val molt la pena.

@FCBbasket

Estadística