La defensa marca el camí de la victòria

Brillant victòria d’un Barça intens, efectiu i compromès que s’ha desfet amb comoditat de l’Alba Berlín, equip teutó dirigit per una antiga llegenda de la banqueta blaugrana, Aíto Garcia Reneses. L’equip dirigit per Sarunas Jasikevicius ha dominat en tots els departaments del joc a l’equip alemany amb l’única excepció de les pilotes perdudes, faceta en la qual els blaugranes, evidentment, han de millorar i força.

El que cal destacar és l’esforç defensiu dels visitants que no ha defallit en els 40 minuts de joc, ni tan sols quan l’avantatge que hi havia al lluminós feia evident que la victòria no es podria escapar. Àmbit, aquest de la defensa, que s’està convertint en un del signe d’identitat de l’equip dirigit pel tècnic lituà.

Avui al parquet del Blaugrana, s’han trobat el passat (Aito) i el present (Saras) del Barça de bàsquet.

Abrines!!!

El matx començava bé pels blaugranes. Anotava Àlex Abrines, gran el partit del mallorquí, i el mateix feien primer Cory Higins i posteriorment Pierre Oriola, pel 2-6. Dos triples locals, Niels Giffey i Simone Fontecchio, aquest arribava després d’una pilota perduda per Nick Calathes, avançaven per primer cop als alemanys, 8-6. Calathes arreglava l’errada anterior amb una cistella però els homes d’Aíto tornaven a anotar i per tant s’avançaven per segon cop, fet que no es tornaria a repetir. Arriba el primer triple de la nit d’Abrines, 10-11. Triple aquest que ha estat el punt d’inflexió del matx.

Un parell de cistelles de Nikola Mirotic, la segona al pal baix, més una altra de Brandon Davies donaven màxim avantatge fins al moment als culers, 10-17, amb els alemanys amb molts problemes per superar la bona defensa visitant. Quan per fi anoten els d’Aíto, els hi cau al damunt, la turmenta perfecta. Abrines, tocat pels déus del bàsquet anotarà tres triples seguits fent pujar la renda fins als 10 punts, 16-26.

Saras aprofita el marge aconseguit per fer rotacions. Mirotic mantindrà la renda, mentre que el pivot nascut a Filadèlfia, però criat a Salt Lake City, des de la línia dels 4,50 deixa el 18-30 amb el que s’arriba a la fi del primer capítol.

A tota màquina

La possessió inicial del segon quart és local, però la pilota és recuperada per Adam Hanga qui aprofita per esmaixar el 18-32 sense que s’hagi gastat ni el primer segon del segon període. Reaccionen els locals gràcies a les pèrdues de pilota dels visitants, amb Thomas Heurtel al capdavant. Quan Jayson Granger, exjugador de l’ACB, converteix un triple pel 23-32, el tècnic lituà demana temps mort per tallar de soca-rel qualsevol possibilitat de remuntada local. L’equip blaugrana es refà.

En atac Davies i Rolands Smits fan mal des del pal baix mentre que en defensa es continua treballant amb agressivitat. Un triple del letó culmina un parcial 0-7 que enfila la renda blaugrana fins als 16 punts, 23-39. Marcus Eriksson, l’exblaugrana s’apunta a la festa anotant també un triple, serà l’únic que anotarà en el partit, però els visitants continuaran superant la defensa local amb facilitat.

Després d’una cistella de Smits, qui anotarà dos triples consecutius serà Kyle Kuric fent arribar el marge visitant als 17 punts, 30-47. Mirotic després de do tirs lliures i una cistella augmenta el marge visitant fins als 19 punts, 32-51. Després d’una pilota innocentment perduda per Sergi Martínez, Jasikevicius ha de demanar un nou temps mort. Higgins amb dos tirs lliures i un triple deixarà l’avantatge visitant en 20 punts, 36-56, quan s’arriba al descans.

L’Alba incapaç d’aturar al Barça

A l’inici del segon temps hi ha el dubte de si els blaugranes seran capaços de mantenir el gran ritme de joc evidenciat en els primers 20 minuts de joc. Quan han passat encara no 3 minuts de la segona part, aquest dubte s’ha esvaït, perquè els blaugranes han sortit amb la mateixa intensitat defensiva del primer temps.

Producte del seu treball al darrere i de l’encert en atac, els catalans marxaran definitivament en el marcador. Anoten Higgins i per tres cops consecutius Mirotic pel 40-64, amb un Barça rutilant. Tot i que Fontechio, el millor dels locals, transforma un addicional, les cistelles d’Higgins i Mirotic i el cinquè triple d’Abrines tornen a augmentar la renda blaugrana, 45-71.

Cal destacar un cop més la bona defensa blaugrana que recupera pilotes i tanca perfectament el rebot defensiu. Amb un Alba incapaç de trobar vies de producció, els visitants continuen augmentant la renda. Anota Oriola i Hanga des del tir lliure tot i fallar-ne un en l’única errada des de la línia que avui han patit els blaugranes, 45-74. Quan per fi anoten els locals, la resposta és un triple d’Heurtel per fer pujar la renda als 30 punts, 47-77. Una cistella d’Oriola amb resposta local tanca el tercer capítol amb les visitants manant de 28 punts, 51-79.

Un Barça que no afluixa

Per si hi havia algun dubte de qui guanyaria el matx, Kuric ho acaba de confirmar amb un nou triple. Respon amb la mateixa moneda Fontechio, ja hem dit que ha estat el millor dels locals. Els homes d’Aíto aprofiten una lleugera davallada defensiva dels barcelonistes per tornar a fer una parcial 7-0 que quedarà tallat per una cistella d’Oriola.

La defensa torna a funcionar i això permet que es continuï obrint forat al marcador. Anota Leandro Bolmaro mentre Heurtel converteix un triple. Oriola farà una esmaixada després de jugar un pick’n’roll frontal pel 62-91 a poc més de 5 minuts per la fi. El targarí torna a anotar ara després de rebot ofensiu.

Els blaugranes encara tindran temps de fer coses vistoses com un alley-hoop dibuixat per Heurtel i culminat per Sergi Martínez, cistella amb la qual se superen els trenta punts de renda pels visitants, 64-95. Smits augmenta l’avantatge aconseguit abans que un triple de Jonas Mattiseck el retalli una mica, 67-97.

En el tram final del matx es fa evident el que diem sobre el sacrifici dels jugadors blaugranes perquè els locals ja no anotaran res mentre que els homes de Jasikevicius engrandiran el marge aconseguit amb una cistella de Sergi Martínez després de dos rebots ofensius i amb dos tirs lliures i una cistella que Smits convertirà pel definitiu 67-103.

@FCBbasket

Estadística