Un tap que val una victòria

De miraculosa cal qualificar la victòria blaugrana aconseguida al Fernando Buesa Arena en partit de la sisena jornada de l’Eurolliga. Quan ningú donava res per un Barça que estava fent un darrer període de pena en el que havia encaixat un parcial de 13-0 en 5 minuts 19 segons de joc, un temps mort demanat pel tècnic blaugrana, Saras Jasikevicius, ho ha capgirat tot.

A partir d’aleshores el matx s’ha convertit en gairebé un monòleg blaugrana. Els locals només han pogut anotar una cistella mentre fallaven tots els tirs posteriors o perdien la pilota en jugades fins i tot clares per anotar. En canvi els visitants ho feien millor i anotant punt a punt aconseguien reduir el desavantatge i al mateix temps guanyar la partida psicològica fins al punt de fer pels bascs una missió impossible anotar encara que fos un sol punt.

El tap final sobre la botzina que Nikola Mirotic ha posat sobre tir d’Alec Peters, ha estat la cirereta del pastís. Però abans d’arribar a aquest final d’infart havien passat força coses, anem a comentar-les.

Molta igualtat

El matx començava molt igualat, de fet ho seria els 40 minuts de joc. Tot i que els locals eren els que portaven la veu cantant en els primers compassos del partit, els blaugranes gràcies a un ganxo de Rolands Smits al cor de la pintura rival i a dos tirs lliures anotats per Cory Higgins s’igualava el marcador, 4-4. També de tir lliure s’avançava el Barça, però només d’un punt per l’únic tir anotat per Adam Hanga.

Zoran Dragic, el millor dels locals, avançava als seus amb un triple, en un moment del matx en el qual es cometen més violacions, en forma de passes i per part dels dos equips, que cistelles. Quan se surt d’aquest impàs serà Davies qui agafi el protagonisme en atac. Una cistella seva amb addicional transformat torna a posar als blaugranes al davant al lluminós, 7-8.

Problemes informàtics aturen el partit

En el següent atac visitant el mateix jugador blaugrana rep falta. Quan està a punt de llançar el primer tir lliure, es produeix l’anècdota del partit. Un problema a la taula, segurament informàtic, s’ha d’intentar solucionar amb una trucada pel mòbil, suposem que al servei d’atenció al client de l’Eurolliga. Per sort, no hi ha cap incidència més a cap altre partit, perquè la trucada és atesa per l’operador de seguida i el partit no es retarda gaire.

El de Filadèlfia, això si, fallarà el primer llançament anotant el segon pel 7-9. Una cistella de Mirotic, que ha entrat per Smits, manté el marge visitant, abans que el de Pogdorica torni a anotar i aprofitant que els locals han fallat un tir lliure, fent arribar la renda blaugrana als tres punts, 10-13.

Gràcies al fet que s’està tancant prou bé el rebot defensiu, una nova cistella del montenegrí fa augmentar la renda fins als cinc punts, obligant el tècnic local a demanar temps mort. Un triple de Luca Vildoza retalla la renda visitant que Kyle Kuric augmentarà fins a quatre punts des de la línia, 13-17. Poc després tornaran els cinc d’avantatge quan Leandro Bolmaro anoti un triple pel 15-20.

Ara el rebot defensiu blaugrana pateix per la presència de Youssoupha Fall que es convertirà en un malson pels visitants. Producte de les segones opcions, els locals anotaran quatre punts abans que Saras demani un temps mort que no servirà de gaire, perquè s’arribarà a la fi del primer capítol amb els blaugranes dominant d’un punt, 19-20.

Fall provoca problemes a la defensa culer

A l’inici del segon quart, els dos equips s’intercanviaran cistelles. Mirotic amb addicional, Nick Calathes i Hanga, després de contraatac, augmenten la renda visitant fins als quatre punts, 23-27. La defensa barcelonista està funcionant perfectament, com ho demostra el fet que de moment han assecat la producció de l’estrella local, Rokas Giedratis.

Un ganxo de Pierre Oriola, augmenta l’avantatge fins als 6 punts, 23-29. Els locals no troben la manera d’aturar la producció blaugrana, ara anota Thomas Heurtel i més tard entre el base de Beziers i Hanga dibuixen un alley-hoop que manté els sis amunt pels visitants, 27-33. L’avantatge encara creixerà més, 31-39, després dels triples trnsformats per Heurtel i Àlex Abrines.

Els locals han de jugar pilotes interiors perquè els forasters els neguen el tir exterior, això permet que faci molta feina Fall que de moment la defensa blaugrana no ha trobat la fórmula per aturar-lo. Quan la defensa dels blaugranes es vol tancar, per evitar les cistelles massa fàcils del pivot senegalès, qui ho aprofitarà serà Achille Pollonara per anotar un triple que rebaixa fins a quatre punts el marge blaugrana, 34-39.

Les errades en el tir dels catalans permeten que s’arribi a la mitja part amb només dos punts de renda pels visitants, 37-39.

El partit es torna a ajustar

El Barça comença la segona part amb bona actitud defensiva. Això el permet recuperar una pilota a mitja pista que significarà una esmaixada de Davies pel 37-41. Tot i un nou triple de Dragic, el segon i últim que anotarà avui, la bona defensa visitant permet que el triple que anota Mirotic i la cistella de Davies portin la renda blaugrana de nou fins als 6 punts, 40-46. Renda que el de Filadèlfia mantindrà des de la línia, 42-48.

Els sis punts de renda es convertiran en set després d’una cistella d’Abrines i un tir lliure dels tres que tenia Dragic. De nou tornen els problemes en el rebot defensiu, ja hem dit que Fall estava fent estralls a la pintura blaugrana, per sort anota Mirotic després de rebot ofensiu, fet que repetirà poc després pel 48-54. La bona ratxa blaugrana la culmina Oriola aconseguint cistella i addicional, malauradament fallat, pel 48-56.

Fa la impressió que els visitants encararan el darrer període amb un bon coixí de punts, però els locals, lògicament, ho volen impedir. De moment anoten un parell de cistelles que obliguen a Saras a tallar el partit. Quan el matx es reprèn, Kuric passa per la línia i anota els dos tirs que prova.

Queda 1.35 per la fi del període i el Barça guanya de sis punts, 52-58. El rebot defensiu es torna a dominar aprofitant l’avinentesa que Fall no és a pista. A partir d’aquí els visitants entren en una fase de total desconcert en atac fins al punt que els locals poden deixar en només dos punts la renda blaugrana 56-58, quan s’arriba al darrer període.

L’equip comença malament el quart

L’inici del darrer quart serà una continuació del final de l’anterior. Amb un atac nefast i una defensa de joguina, els blaugranes aniran transitant amb més pena que glòria per la pista. L’únic moviment que hi haurà a la pista per part visitant serà a la banqueta, per la que aniran sortint jugadors que poc després tornaran a asseure’s sense aconseguir res de res pel que fa a anotació. Es fallaran triples, es perdran pilotes, en definitiva no es farà res correctament ni en atac ni en defensa on es naufragarà totalment. Per uns minuts, concretament 6.57 el joc dels blaugranes ha estat una disbauxa col·lectiva inclassificable. Però tothom sap que res és per sempre.

El partit arriba al moment al qual ens hem referit abans. Queden 4.41 pel final amb el Baskònia guanyant d’onze punts, 69-58, després d’un parcial 17-0. Saras desesperat demana un temps mort. No fa cap canvi, però quan surten a pista semblen uns jugadors completament diferents.

El primer esglaó el puja Abrines al transformar un triple, 69-61, els blaugranes no n’havien fet cap des d’aquell que anotava Mirotic 1 minut 20 segons després de començar la segona meitat. Anoten els locals encara amb la defensa blaugrana a mig gas, moment en el qual el tècnic lituà mou la banqueta, entren Heurtel i Oriola. Anota Mirotic, mentre que pels locals fallen Vildoza i després Pollonara de tres. En canvi que si anota és Kuric pel 71-65.

Es demana un temps mort des de la banqueta local. L’atac blaugrana és tallat per la defensa local però el contraatac acabarà amb Dragic perdent la pilota quan estava ell sol corrent en direcció a la cistella. En canvi qui no falla és Davies que fa el 71-67. Pierria Henry falla un triple, circumstància que aprofita Kuric per anotar-ne un quan ho prova que deixa el matx en un sol punt d’avantatge pels locals, 71-70.

Final d’infart

Ara mateix l’equip local està desconcertat i des de la banqueta no els arriba cap solució tot i demanar un nou temps mort. A la represa la possessió és de VIldoza però Abrines li treu la pilota, i la jugada acaba amb esmaixada del mallorquí pel 71-72, s’ha capgirat l’electrònic al completar un increïble 2-14.

Queden 52 segons per la fi. Calathes entra per Abrines i Higgins per Kuric. La pilota arriba a les mans de Tonye Jekiri, però ara qui la recupera és Mirotic. Calathes falla un triple. La possessió és local quan queden 16 segons per la fi.

Entren Oriola i Abrines per Davies i Heurtel. La jugada de Henry acaba amb un tir fallat, ningú captura el rebot i la pilota surt fora. Després que els àrbitres ho revisin, la possessió serà local quan queden 2 segons per jugar-se. La sacada de fons arriba a les mans d’Alec Peters que s’enlaira per llançar. Quan la pilota surt de les mans del jugador local, es troba amb la mà dreta de Mirotic que la torna a enviar a fora mentre sona la botzina final.

La increïble victòria blaugrana s’ha confirmat!

@FCBbasket

Estadística