Primera part brillant

Una pletòrica primera part dels homes de Sarunas Jasikevicius ha estat la clau de la victòria blaugrana davant l’etern rival. Uns primers vint minuts en els quals els locals gairebé s’han desfet de l’equip blanc que marxava capcot als vestidors. El rival, ha anotat només, 14 punts en el primer quart i tretze en el segon després d’haver sofert un autèntic malson sobre la pista d’un buit Palau Blaugrana.

La segona meitat ja ha estat una altra cosa. Però el botí aconseguit pels barcelonistes ha fet impossible que els visitants, molt necessitats d’un bon resultat, arribessin a ser capaços, tot i que no han abaixat mai els braços, de donar la volta al marcador.

Els equips ensenyen les seves armes

Les dues primeres jugades han estat tot un mostrari de com anirien les coses. El primer atac blanc buscava, com gairebé sempre que està a pista, al seu referent interior, Walter Tavares, però Jasikevicius ja va demostrar a la Supercopa que té remei per aquest aparent avantatge del rival. Després del primer atac visitant, la jugada es traslladava a la pintura blanca, on Adam Hanga oficiant de base, feia un passi de mini alley-hoop perquè Rolands Smits enfonsés amb ràbia la pilota a l’anella defensada pels blancs davant la impotència de Trey Hopkins en la seva defensa. Dues jugades, dos estils i dues actituds diferents.

Els locals defensaven prou bé el tir exterior i això obligava als homes de Pablo Laso a buscar un cop i un altre al pivot de Cap Verd. Una cistella d’Àlex Abrines tornava a avançar als locals, abans que un triple, Carlos Alocén, posés als blancs al davant al lluminós. La resposta local era prou contundent amb cistella i dos tirs lliures anotats per Hanga pel 8-5.

Brandon Davies era capaç de mantenir per dos cops la renda aconseguida, 12-9. Poc abans Sergi Martínez, que s’està consolidant molt de pressa com a referent defensiu dels blaugranes ,entrava per la segona falta de Smits. Tot i certs problemes en el rebot defensiu, se’n sortien per la bona actitud defensiva que els feia ser prou agressius per evitar que els blancs tinguessin tirs oberts.

Cory Higgins, mantenia la petita renda fins que un segon triple visitant, Alberto Abalde, igualava el matx a 14. Una cistella de Pierre Oriola i dos tirs lliures transformats per Kyle Kuric donaven el primer assalt als de casa, 18-14.

Quina defensa!!

Ja en el segon període, els locals continuen eixamplant el seu marge. Un triple més addicional de Kuric i un tir lliure de Nick Calathes donen 7 punts d’avantatge. La defensa dels de Jasikevicius, liderada per un immens Sergi Martínez, és del tot angoixant. Un triple de Rodolfo Fernández, tota la seva producció avui, redueixi la renda blaugrana a quatre punts, 25-21.

Amb la defensa local esmerçant-se el necessari per continuar negant tirs oberts, l’atac local aprofita els bons moments pels quals passa Kuric qui transformarà un parell de tirs a mitja distància amb prou suficiència. Laso es veu obligat a demanar un temps mort que li servirà de poc.

Després d’un tir lliure anotat per Abrines per una falta tècnica a Campazzo quan es dirigia a la banqueta, serà Davies qui anoti el 32-21. Després de cistella blanca, el pivot de Filadèlfia, només anota un tir lliure per una renda local de 10 punts, 33-23. Heurtel manté l’avantatge intacte abans que el de Filadèlfia l’augmenti fins als 12 punts.

Ara mateix el joc dels blaugranes en defensa és sublim. I això permet que una nova cistella d’Heurtel seguida d’una de Calathes elevin el marge fins als 16 punts, 41-25. Laso, desesperat, ha de demanar de nou temps mort, però la defensa blaugrana sobre Tavares és de manual, Això permet que els tirs lliures anotats per Kuric i un triple de Smits facin arribar la renda blaugrana als 21 punts, 46-25. Marge que es mantindrà després de cistella blanca gràcies als dos punts anotats per Higgins pel 48-27 amb el que els dos equips marxen als vestidors.

S’ajusta el marcador

Després de desplegament físic dels locals en els primers 20 minuts cal veure si tindran forces per aguantar l’assalt al qual els sotmetrà, de ben segur, l’equip blanc.

D’entrada Davies intimida a Abalde amb un tap estratosfèric quan el jugador blanc es pensava que la cistella seria fàcil. Abrines anota per augmentar la renda als 23 punts, 50-27. Però l’actitud dels visitants ara és diferent, tant en defensa en la qual han millorat força com en atac. La defensa blanca no permet posicions clares de tir pels de casa. Higgins anotarà dos tirs lliures i cistella pel 54-33. Sis punts seguits dels blancs fan demanar temps mort a Saras. Després de l’aturada un triple d’Higgins talla la ratxa dels visitants.

Els blancs insisteixen, però els de casa poden anotar un tir lliure, Davies, i una cistella al pal baix d’Smits pel 60-45. Els castellans ho proven tot, ara un triple de Facundo Campazzo, fent arribar la seva remuntada per quedar-se a 10 punts dels blaugranes, 60-50.

Un triple d’Abrines dóna aire als locals, mentre que un tir lliure de Davies, que amb prou feines superarà el 50% dels que llança, deixa el 64-52 amb el que s’arriba a l’epíleg.

Sergi Martínez finiquita el partit

Tot i que la defensa blaugrana comença bé al darrer capítol, els blancs anotaran dues cistelles que els deixa a només 8 punts dels locals. En aquesta situació de certa emergència apareix Sergi Martínez que a la seva grandíssima defensa ara hi afegeix un triple que curtcircuitarà la remuntada visitant, 67-56. Una cistella amb addicional d’Higgins, obliga a Laso a demanar temps mort. A partir d’aquí s’entra en una fase de partit en la qual predominen els errors tant en el tir com en el passi. Finalment, anoten els blancs i fa el mateix Higgins.

Ara als locals se’ls apareix la por a l’errada i és justament això el que els fa fallar en tirs que en una situació més tranquil·la no fallarien, fins que un triple de Sergi Llull posa encara més pressió als locals. Saras talla el partit després d’una nova cistella rival, 72-65. Una esmaixada al pal baix de Davies dóna certa tranquil·litat i nou punts de renda a 2.38 per la fi.

Anoten els blancs i en el seu torn Calathes falla un triple. Llull des de la línia deixa el marge local en només cinc punts, 74-69. Higgins falla un triple però el rebot és per Sergi Martínez, el novè de la nit, la jugada acaba amb un tir lliure anotat per Davies, que acabaria el matx amb 6 encerts de 10 llançaments 75-69. I arriben al moment decisiu del matx.

Moment clau del partit

Amb possessió blanca la jugada amb un triple de Llull. La pilota després de donar un parell de voltes a l’anella surt escopida, el rebot és blaugrana. La següent jugada atacant blaugrana acabarà amb un passi a Sergi Martínez situat en el cor de la pintura blanca. El de Rubí s’enlaira i sense que li tremoli el canell, anotarà el tir en suspensió tot i estar rodejat de jugadors blancs. És el 77-69 quan queden només 48 segons per la fi.

La cistella del jove blaugrana val mig partit, però els blancs no es donen per vençuts. Abalde transforma un triple pel 77-72. L’atac serà de nou per Sergi Martínez, qui culmina el seu immens partit. Ha estat el jugador amb més minuts a pista per part local, anotant el definitiu 79-72, perquè els triples que primer prova Campazzo i més tard Calathes no troben xarxa i el matx acaba amb una molt merescuda victòria blaugrana.

@FCBbasket

Estadística