Un dolent tercer quart impedeix la victòria

Tot i fer una acceptable primera meitat, el Barça ha caigut en la seva visita Vitòria per culpa de la poca feina feta en defensa en el tercer període. Tot l’entramat blaugrana s’ha vingut a baix perquè ha estat incapaç de contenir el ritme atacant d’uns locals que disposaven massa cops de posicions clares de tir que els permetien augmentar còmodament la seva anotació.

Tot plegat ha provocat una emprenyada monumental del tècnic lituà, Sarunas Jasikevicius, que sortia mot decebut del Fernando Buesa Arena segons les seves pròpies paraules. Les primeres sensacions, però, eren bones.

Inici esperançador

  

En la jugada inicial, Àlex Abrines, recuperat de l’esquinç que va patir dijous passat, transformava el primer triple que provava. Tot semblava anar bé, i més quan Cory Higgins transformava els dos tirs lliures dels quals disposava, 2-5. Una pilota recuperada en defensa permet ampliar el marge visitant, gràcies al segon triple transformat pels forasters, una altra volta Abrines, pel 2-8. Però ben aviat es tindrien proves que el partit no seria gens fàcil pels forasters.

Després de dues cistelles dels locals arribaven dos triples consecutius, Achille Polonara i Rokas Giedratis que capgiraven el marcador, 12-8. El marge local encara creixeria una mica més, 14-8, abans que Adam Hanga anotés el 14-10. Estava clar que els visitants no volien que el partit s’acabés de trencar, tot i que els locals ho intentaven, nou triple ara de Luca Vildoza i després d’una cistella de Nick Calathes, un nou triple local transformat per Zoran Dragic, 20-12.

Com hem dit, els catalans serien capaços de mantenir el tipus. Triple d’Higgins i cistella de Brandon Davies pel 20-17. Ja en el tram final del primer capítol, a tres tirs lliures transformats per Kyle Kuric, els locals responen amb dos punts que deixen el 23-20 amb el que s’acaba el primer període.

Partit molt ajustat

Les sensacions són bones perquè davant el desplegament ofensiu dels blau i granes locals, avui els barcelonistes vesteixen de rosa, els forasters no han perdut el cap i han pogut mantenir el partit obert. I encara s’obre més quan Kuric anota dos tirs lliures i a continuació ell mateix anota al pal baix després d’una assistència màgica del base de Casselberry, 23-24.

Les coses encara aniran millor, ja que el rebot defensiu es tanca perfectament i a més Thomas Heurtel apareix en atac transformant un triple, el quart dels blaugranes en el que portem de partit, pel 23-27. EL tècnic local de forma immediata demana temps mort. Dues cistelles locals més tard serà Jasikevicius qui demani temps mort, el matx està empatat a 27 i hi ha quelcom que no li agrada.

L’equip torna a pista amb les coses clares, sobretot en defensa, i gràcies a això es torna a posar al davant després d’un parcial 0-6, amb dues cistelles d’Heurtel, la segona al pal baix i una de Davies, pel 27-33. Pels blaugranes està destacant per la feina en defensa, Sergi Martínez que dijous va debutar a Eurolliga, i que avui, com dijous, juga els minuts que li tocaria jugar al lesionat Víctor Claver.

Reaccionen els locals anotant quatre punts seguits abans que Hanga anoti culminant un contraatac. De nou els locals faran quatre punts seguits que empaten el matx a 35, sent Davies qui respon. A una nova cistella local el segueix un triple d’Hanga pel 37-40. Dos punts finals dels locals envien els equips als vestidors amb els forasters manant d’un punt, 39-40.

Sense defensar és complicat poder guanyar

No tardarà gaire a capgirar-se la truita per uns blaugranes que tot i haver fet una relativa bona primera meitat veuran que tot serà diferent en els 20 minuts que els esperen. De fet les coses no comencen exactament com a l’inici del matx. Abrines prova un triple però aquest cop falla, mentre que qui no falla en el seu llançament triple és Giedratis.

Les coses continuen pel pedregar quan Pierre Oriola falla el segon tir lliure i definitivament el partit es començarà a esquerdar-se quan després de revisar-ho els àrbitres li assenyalen una falta antiesportiva en contra a HIggins. De la situació els forasters en surten mal parats, 47-41 i amb la sensació que en lloc de jugar estan passant un calvari.

Tous tant en atac com en defensa, seran víctimes fàcils d’uns locals que anoten sense trobar al davant massa resistència. Quan en Saras demana un temps mort es perd de vuit punts, i el marge del rival encara creixerà una mica més quan el partit es reprèn, 51-41.

Després de tres minuts i 39 segons arriba la primera cistella en joc des de la represa, recordem que en el que portem de tercer període els blaugranes només havien anotat un punt de tir lliure. Heurtel és autor de la proesa. Un nou contraatac dels visitants acaba amb cistella de Calathes.

Heurtel i Sergi Martínez no llencen la tovallola

De fet els locals ara s’ho prenen amb certa filosofia però serà una cosa d’un parell de minuts, perquè després d’una nova cistella d’Heurtel, segurament el millor dels forasters avui, arribarà un triple de Pierria Henry que desfà el moment blaugrana. Sergi Martínez vol mantenir la flama encesa i anota un triple però Polonara fa el mateix per un avantatge local de nou punts, 59-50.

Torna a anotar Heurtel poc abans que després d’una nova revisió arbitral li caigui una antiesportiva al base de Besiers. La jugada només produeix pels locals els dos tirs lliures que fan arribar el seu marge als 11 punts, 65-54. Onze punts que primer mantindrà i més tard escurçarà el pivot de Filadèlfia, 65-56.

Els vitorians anoten tres punts més abans que Jasikevicius torni a aturar el partit. Tornant a la pista, primer Heurtel i després Higgins fallaran un tir lliure per donar als vitorians un avantatge de 10 punts. Marge que creixerà lleugerament quan el partit arriba a la fi del tercer capítol, 70-58.

Incapaços de guanyar

Amb el partit mig decidit comença el darrer període i ho fa amb molt poca esma per part visitant. De fet l’anotació no és massa sostinguda, fent la impressió que els jugadors no es veuen capaços de revertir la situació. Anota Smits mentre que Polonara falla el tir addicional, 73-60.

Després d’un triple fallat per Higgins, qui en transforma un serà, sorprenentment, Calathes, però no hi haurà continuïtat per part forastera. Es proven més triples però es continuen fallant, sent Smits qui transformant dos tirs lliures dóna fe que els blaugranes, efectivament, estan a la pista. Polonara anota el seu tercer i darrer triple del vespre i el mateix fa Higgins pel 80-68 a 4.03 per la fi.

Aquests darrers quatre minuts seran lamentables pels blaugranes, recordem que van per sota al marcador, perquè només anotaran un tir lliure d’Heurtel i una cistella de Calathes. Els locals tampoc no estaran massa encertats però hi ha una petita diferència i és que són ells els que van guanyant amb claredat. D’aquesta manera tan trista acaba un partit que havia començat bé però que ha quedat decidit en 10 minuts nefastos pels de Jasikevicius.

@FCBbasket

Estadística