Victòria èpica

La victòria aconseguida avui pel Barça només es pot qualificar d’èpica, perquè les circumstàncies que han rodejat el matx es podien considerar de tot menys favorables a l’equip blaugrana. I estem parlant, sobretot, pel que fa a la configuració del planter local pel partit d’avui.

A la baixa ja coneguda pel coronavirus de Nikola MIrotic, s’ha afegit, abans de començar, la de Víctor Claver per una fasciïtis plantar. I per si hi mancava quelcom, durant el partit s’ha afegit a la llista de baixes la d’Àlex Abrines que ha hagut de deixar la pista en el primer quart. Una sotragada en el seu peu dret l’ha fet marxar a la banqueta per un esquinç que segurament l’apartarà de l’equip durant uns dies.

Doncs a tot això s’ha sobreposat l’equip blaugrana superant a més a un rival que ho ha posat molt complicat per la bona actuació dels seus jugadors estel·lars, Marcus Foster, Nemanja Nedovic i Howard Sant-Roos que han aconseguit entre els tres 56 dels 89 punts anotats per l’equip grec. 

Els blaugranes surten freds

El partit d’avui ha estat doncs la demostració palpable del caràcter de l’equip blaugrana. El matx començava amb un Barça molt fred. Erràtic en el tir els homes de Giorgios Vovoras s’enfilaven fins al 2-11 molt aviat. Foster estava fent de les seves i per part blaugrana es fallaven tot el que es provava, tret d’una cistella de Brandon Davies després de rebot ofensiu.

Saras Jasikevicius, com ja va fer a València començava el partit sense cap base a pista i amb Adam Hanga fent de director de joc. El tècnic lituà ha detectat el problema fent entrar tot seguit a Nick Calathes en lloc de l’hongarès volador. Les coses no milloren gaire de moment perquè els grecs s’enfilen fins al 4-15 amb Cory Higgins anotant també després de rebot ofensiu.

S’ajusta la defensa

Està clar que el poc bagatge ofensiu dels blaugranes s’ha de corregir primer des de la defensa. Això els hi deu dir el tècnic en el temps mort que ha demanat. I ara sí que les coses milloren.

L’equip comença a defensar com cal i al mateix temps tanca el rebot defensiu. Això permet que els quatre punts que anota Rolands Smits, dos tirs lliures i una cistella, més una altra de Calathes serveixen per aturar la sagnia i posteriorment ajustar el marcador, 10-15.

Un nou triple de Foster, el segon que anota, torna a ampliar la seva renda. Pierre Oriola anota pel 12-18 poc abans que en una jugada fortuïta es produeixi la lesió d’Abrines a la que abans ens hem referit. Tot i la baixa del mallorquí, els blaugranes són capaços d’evitar noves cistelles gregues, però en atac el botí serà mínim. Sergi Martínez que ha entrat per Smits, només anota 1 dels 4 tirs lliures dels quals disposa, arribant a la fi del primer capítol amb el Panathinaikos manant de cinc, 13-18.

Comença la recuperació blaugrana

La recuperació blaugrana continua ja en el segon període. Primer una esmaixada de Davies i posteriorment un triple de Calathes empaten el matx a 18. El de Casselberry estarà força encertat en el tir el dia avui celebrant d’aquesta manera que és el primer cop que s’enfronta al que fins a la passada temporada havia estat el seu equip.

Els blaugranes portats per la inèrcia són capaços, fins i tot, de capgirar el marcador quan s’afegeix a l’anotació Kyle Kuric. Amb un triple dels que acostuma a anotar sortint de bloqueig, en una jugada que ens porta a la memòria els que transfromava en el seu moment Gianluca Baile. La resposta visitant és contundent perquè gràcies a 6 punts consecutius tornen a manar al marcador, ara de tres, 21-24. Calathes ho soluciona en el qual comença a ser un dia espectacular del de Florida. El seu segon triple empata de nou el matx, ara a 24.

Desconnexió en atac

Els blaugranes, més ben dit, Kuric aprofitarà una falta antiesportiva assenyalada a Foster, després que els àrbitres passin per la taula a revisar la jugada. Per cert, avui entre el triplet arbitral hi figura Luigi Lamonica, un dels col·legiats més controvertits de l’actualitat. Doncs de l’antiesportiva el Barça en surt amb 5 puns d’avantatge perquè el d’Indiana anotarà els dos tirs lliures i posteriorment transformarà el seu segon triple pel 29-24. Això obliga a Vovoras a demanar un temps mort.

Quan es reprèn el joc, els blaugranes passaran per un esvoranc pel que fa a l’atac. Sense idees per superar la defensa grega, els d’Atenes aconseguiran un parcial 0-7 que torna a capgirar el lluminós, 29-31. Una cistella d’Higgins i un triple de Thomas Heurtel acaben amb el problema en atac però ara apareix Nedovic per convertir un triple que avança un altre cop als visitants. Una cistella a 17 segons pel descans d’Heurtel permet arribar a la pausa amb els locals manant d’un punt, 36-35.

Problemes amb la defensa grega

La segona part començarà amb l’equip grec defensant en zona 3-2. Una alternativa defensiva que ja havien provat en la primera meitat però de forma esporàdica. Ara en canvi la mantindrà una bona estona. Sigui com sigui, el canvi defensiu dels rivals sorprèn els blaugranes que només fan que tirar de tres i fallar. Qui si anota un triple és Konstantinos Mitoglou pel 36-40.

Quan el marge grec arriba als sis punts, 36-42, Jasikevicius es veu obligat a aturar el joc. Una esmaixada d’Higgins obligarà a Vorvoras a ordenar als seus jugadors que tornin a defensar a l’home. Higgins, bon partit del de Danville, anotarà un triple per deixar les coses en un punt de marge pels visitants, 41-42, però en el seu torn Sant-Roos fa el mateix per fer tornar el marge grec als 4 punts.

Duel de tiradors

A partir d’aquí el matx es tornarà una mena de duel de tiradors a l’estil OK Corral. Triple d’Higgins, triple de Nedovic, triple, el tercer d’avui, de Calathes i triple de Kuric, de tot plegat els grecs només manen de cinc punts, 50-55, tot i que ho havien arribat a fer d’11. Les coses es calmen una mica però ara la defensa local està treballant bé i això permet continuar reduint el marge dels grecs gràcies a una cistella de Davies, 52-55.

El rebot defensiu blaugrana millora mentre la defensa grega intenta despistar l’atac local canviant en la mateixa jugada de defensa en zona a defensa a l’home. Dos tirs lliures de Davies i una cistella al pal baix d’Oriola avança als locals, 56-55, fins que un nou triple de Sant-Roos capgira de nou l’electrònic. Dos tirs lliures finals d’Higgins deixen el partit empatat a 58 quan queden els darrers 10 minuts de temps regular per jugar-se.

Anem a la pròrroga

Tot i alguna errada en el tir de tres, les coses comencen bé pels de casa en el darrer capítol. Gràcies al fet que es tanca bé el rebot defensiu les dues cistelles d’Heurtel i Oriola donen fins a 4 punts de marge pels locals, 62-58. Però els visitants són capaços de tornar a capgirar el resultat després d’un nou triple de Nedovic, 62-63.

El tir exterior grec, sense dubte la seva millor arma, comença a ser un malson pels amfitrions. Tot i que apareixen problemes en el rebot defensiu local, un contraatac d’Higgins després de robar la pilota en primera línia de defensa li permet tornar a avançar als seus. El matx entra en una fase en la qual les defenses s’imposen als respectius atacs i cap dels dos equips anotarà res en gairebé dos minuts de joc. Jasikevicius demana temps mort però serà l’antesala d’un nou triple de Nedovic pel 64-66.

Calathes!!

Però Calathes vol que Panathinaikos se’n recordi d’ell al transformar el seu quart triple de la nit, per tornar a avançar als locals. Avantatge que manté i després amplia Davies en anotar dues cistelles consecutives pel 71-68 a 2.13 per la fi. Tot i els problemes pels quals passen els blaugranes a l’hora de controlar el rebot defensiu, els grecs no ho aprofiten del tot i això permet que Higgins de tir lliure mantingui els tres punts d’avantatge, 73-70, a 57 segons per la fi.

Amb dos tirs lliures per Mitoglou que s’han de llançar, Jasikevicius demana temps mort. El grec anota els dos llançaments abans que també de tir lliure Davies mantingui els tres punts de marge pels de casa, 75-72. A 7 segons per la fi Leonidas Kaselakis llança un triple però rep falta. El grec que havia fallat els tres triples intentats prèviament i pel que fa als tirs lliures havia fallat els dos que havia provat, anotarà els tres de forma consecutiva per empatar el matx a 75. Després de temps mort demanat per Jasikevicius, el partit s’acabarà en el seu temps regular amb empat a 75 després que un triple fallat per Kuric.

Atac demolidor

A la pròrroga es viuran cinc minuts de bogeria atacant fins al punt que ara les defenses semblaran de joguina davant de dos atacs demolidors. Les hostilitats les comença Hanga anotant un triple, que són els seus tres primers punts en el partit. Després d’un atac malbaratat pels grecs arriba un nou intent de tres de Calathes que troba el ferro, el rebot serà per Artem Pustovyi qui rep falta. L’ucrainià només anota el primer dels tirs lliures pel 79-75.

És un moment delicat pels grecs i com ha passat en el temps regular, la seva millor solució és el tir exterior. Foster, qui sinó, converteix un triple pel 79-78. Kuric respon amb un triple que serveix per tornar el marge local als 4 punts, avantatge que creixerà gràcies al rebot defensiu i als dos tirs lliures que anota el pivot de Filadélfia.

El tir exterior grec no aconsegueix doblegar als blaugranes

Els grecs com han demostrat que acostumen a fer, es refien del seu tir exterior. De moment els funciona prou bé perquè Nedovic transforma el triple que prova pel 84-81 a 2.02 per la fi de la pròrroga. Hanga fa el mateix anotant el seu segon triple i sisè i darrer punt de la nit. Un nou atac infructuós dels grecs permet a Davies augmentar la renda local fins als 8 punts a manca de 1.15, 89-81.

Temps mort de Vovoras. Com era d’esperar els grecs ho tornen a provar de tres, tampoc els hi queda massa temps, torna a encertar Nedovic, però els locals no afluixen sent Davies qui anota a 47 segons per la fi, 91-84. Anoten els grecs i el mateix fa Higgins des de la línia. Com no podia ser d’altra manera, nou triple grec, Sant-Roos que el jugador de L’Havana transforma pel 93-89 a 18 segons per la fi. Saras demana un temps mort.

Quan el joc es reprèn, només treure de fons, Higgins rep falta . El de Danville anota els dos tirs lliures certificant d’aquesta manera l’èpica victòria blaugrana. Però encara tindrà temps de fer una altra cistella gràcies a una passada de cantó a cantó que Calathes fa després d’atrapar el rebot que es produeix per un triple que falla Sant-Roos, és el definitiu 97-89.

@FCBbasket

Estadística