La primera victòria a la lliga

Treballada i suada victòria blaugrana en el debut a la Lliga ACB de Sarunas Jasikevicius com a entrenador. Com en els darrers partits, l’aportació d’Àlex Abrines, ben acompanyat per Pierre Oriola i Nikola Mirotic, ha estat clau per una victòria que l’equip castellà ha posat molt difícil.

S’ha arribat a un final inversemblant en un gir de guió digne de pel·lícula de Hollywood. A manca de 2 segons per la fi, amb els locals guanyant d’un, 87-86, i possessió visitant, una falta en atac assenyalada a Jasiel Rivero feia esclatar a Joan Peñarroya. Evicl temperamental tècnic burgalès que ha vist com li assenyalaven dues tècniques que l’enviaven als vestidors. Abrines, infal·lible transformava els dos tirs lliures pel 89-86 final.

Per arribar a aquest final han hagut de passar 40 minuts de joc en els que hi ha hagut, gairebé, de tot.

El partit es preveu complicat

De fet, l’inici no ha estat gens bo per un Barça que com havia mostrat en més d’un partit de preparació té força llacunes, sobretot en la fase de creació de joc. Els locals començaven tan malament, que els quatre primers atacs es resolien amb 4 pilotes perdudes.

Per sort el seu domini del rebot, un domini que ha estat aclaparador en tot el matx, els permetia sortir prou bé del seu negat inici. Quan Artem Pustovyi, avui estranyament en el cinc titular, anotava els dos tirs lliures que provava, els de Peñarroya només havien anotat 4 punts. Però els aconseguits pel pivot ucrainià no tenien gaire continuació perquè el joc blaugrana continuava sent molt espès. Anotava Nick Calathes i Mirotic aportava un triple, però els visitants anaven a velocitat de creuer.

Amb molt poques errades en el tir de 2, els castellans s’enfilaven al marcador fins a un 7-13 que feia preveure, com així ha estat, un partit complicat pels homes dirigits pel tècnic lituà. Com que les coses no funcionaven bé, les rotacions a l’equip local s’han accelerat però no hi havia manera de trobar un cinc adequat.

Mirotic i Brandon Davies, aquest des del tir lliure, anoten per més o menys mantenir-se a prop del rival al marcador, 11-16, fins que un triple de Thad McFadden obliga el tècnic lituà a demanar temps mort amb 11-21 al marcador. Reaccionen els locals gràcies a un triple d’Abrines que segueix en estat de gràcia.

Un punt de tir lliure anotat per Oriola deixa en 6 punts el marge dels rivals, tot just abans que un altre triple, ara de Thomas Heurtel, redueix encara més la renda burgalesa, 18-22. Saras fa tornar a pista a Calathes, però poc després el de Casselberry ha de tornar a la banqueta perquè ha fet la seva segona falta personal. Un tir lliure transformat pels forasters tanca el primer capítol, amb el Barça perdent de 5, 18-23.

Abrines en estat de gràcia!

Els locals conscients que si no reaccionen ho passaran magre, surten en tromba, sobretot en el que fa al joc interior. Oriola treu petroli de la seva mobilitat al pal baix aconseguint 6 punts consecutius que tenen la virtut de posar per primer cop en el temps que portem de matx al Barça al davant en el marcador, 24-23.

Reaccionen els de Peñarroya anotant cistella i un triple de Ken Horton pel 24-28. Oriola falla els dos tirs lliures que llança però qui no ho fa és Abrines que deixa el marge visitant en només dos punts, abans que amb un addicional Vitor Benite i una cistella posterior tornin a augmentar el marge foraster, 26-33. Un triple del jove Brancou Badio i un cop de palmell d’Oriola mantenen les coses abans que una nova cistella del pivot targarí apropi i molt als locals en el lluminós, 33-35.

El marge es mantindrà després de dos tirs lliures transformats per Mirotic, però un nou tir addicional de Benite amplien el marge burgalès fins als 5 punts, 35-40. Una cistella després de rebot ofensiu de Davies junt amb una cistella al pal baix del montenegrí mantenen les coses, 39-44. Tot just abans que gràcies a la bona defensa i a la inspiració de l’aler mallorquí, qui amb dos triples consecutius capgira el marcador a 5 segons per la fi de la primera meitat, 45-44. Resultat que no es mourà abans del descans.

El Burgos no es rendeix

Els blaugranes sortiran a la segona meitat amb la recepta clara per emportar-se la victòria. O això sembla en els primers minuts de joc. A un triple d’Omar Cook responen Abrines, amb l’afegit d’un tir addicional i Mirotic des de la línia pel 50-49. Més tard s’afegeix un nou triple d’Abrines i una cistella d’Oriola pel 55-51.

Però els forasters no es volen entregar i continuen furgant a la ferida blaugrana. Un triple de Benite i una posterior cistella els dóna 3 punts de marge que Mirotic esborra amb un triple. A la festa es torna a apuntar Abrines amb un triple i dues cistelles de l’altre membre del triangle anotador dels locals, Oriola. Hanga anota un tir lliure només i més tard un triple de Mirotic eleva el marge local als 10 punts, 69-59, a manca de 2.25 per la fi del tercer capítol.

Oriola anotarà dos tirs lliures fent arribar el marge blaugrana a la màxima renda en tot el matx, 12 punts, 71-59. Sembla que el cop de mà local serà suficient, però no serà així. El Burgos continua aplicant la mateixa recepta i de mica en mica desfarà la renda blaugrana. Un triple d’Horton la retalla fins als 7 punts, 71-64. Després d’un triple fallat per Calathes, fet que no és notícia, una nova cistella visitant deixa en només 5 punts el marge local a manca del darrer període, 71-66.

Final d’infart

A una cistella dels visitants respon Davies anotant al pal baix, però un triple de McFadden deixa l’avantatge local en només 2 punts, 73-71. Tot i que anota Víctor Claver, una pilota perduda d’Adam Hanga permet als visitants empatar a 75.

Els de Peñarroya aprofiten els tirs fallats pels locals per posar-se al davant però només d’un punt, fins que un triple de Mirotic torna a avançar als de Jasikevicius, 78-76. Es repeteix la seqüència de pilota perduda d’Hanga i cistella visitant per l’empat a 78. Ara qui anota un triple, totalment fora de guió, és Calathes per donar als locals 3 punts de marge que seran 4 quan Oriola anoti un tir lliure.

El segon triple de la nit de Cook redueix el marge local, 82-81. Mirotic falla un triple, però el rebot defensiu evita mals majors. Calathes a 2.03 per la fi augmenta fins als 3 punts la renda local. Renda que serà de 5 punts després que anoti Mirotic, 86-81.

Queden 1.15 per la fi. Benite anota dos tirs lliures abans que a Saras, per protestar, li assenyalin a 32 segons una falta tècnica que transformarà Benite pel 86-84. Una cistella fàcil, massa fàcil, d’Alex Renfroe empata el partit a 86. Queden 18 segons 7 dècimes. Saras demana temps mort. La jugada acaba amb tirs lliures d’Hanga quan queden 5 segons per jugar-se. L’hongarès volador anota el segon pel 87-86.

Peñarroya demana temps mort. Ordena una jugada que comença amb un passi de Rivero a Benite en el pal alt. L’empenta del cubà a Abrines es considerada falta i es produeix la seqüència a la qual ens hem referit a l’entradeta. Explosió de Peñarroya. Dues tècniques. Dos encerts d’Abrines i fi del matx després d’una mala sacada de banda de Calathes que acaba amb la pilota perdent-se per la línia de fons a 6 dècimes per la fi. Victòria final per un Barça que ha patit i molt per aconseguir-la.

@FCBbasket

Estadística