Debut amb victòria

El Barça ha debutat a l’EHF Champions League amb una victòria a la pista del Motor Zaporozhye ucraïnès que s’ha fonamentat en una bona segona meitat. Els homes, avui dirigits per Fernando Barbeito, han superat als locals gràcies a la seva bona defensa i a un error de càlcul del tècnic Gintaras Savukynas que ha plantejat un segons 30 minuts amb atacs més curts que en la primera meitat que ha estat molt més travada. Els ucraïnesos buscaven assegurar-se el control de la pilota i no permetre atacs fàcils als visitants. Al cap i la fi, el fet de deixar de banda el pla original el que ha provocat és un curtcircuit en el seu joc que els catalans han sabut aprofitar.

Problemes amb la defensa local

Com hem dit, el matx començava molt espès, un penal transformat per Aidenas Malasinskas avançava als locals en el seu únic avantatge en el partit. Els blaugranes ho passaven malament per culpa de l’enganxosa defensa local que tot i plantejar una clàssica 6-0, tenia el vèrtex molt avançat fins al punt de semblar que estaven fent una defensa 5-1.

Amb Viachaslau Bokhan defensant de gairebé avançat, la defensa local era prou mòbil per no permetre rematades còmodes dels blaugranes. A més, Ivan Maroz, el porter titular dels locals es lluïa a xuts de Luka Cindric i també d’Aleix Gómez des del seu cau a l’extrem dret. Les coses no anaven pitjor pels forasters gràcies a la bona defensa dels de Barbeito que ajudaven i força a Gonzalo Pérez de Vargas. Calia trobar alguna via de producció i finalment qui desfà la defensa local es Dika Mem des dels 9 metres. 

El Barça s’avança al marcador

Un contraatac d’Aleix Gómez avança per primer cop als blaugranes,1-2, que ja no tornarien a anar per darrere al lluminós. Els atacs locals són llargs per evitar possessions extres dels forasters, però es troben amb un immens Gonzalo que tapona els intents locals. Tot i això s’empata el matx a 2 abans que torni a aparèixer el contraatac conduït per Aleix Gómez al que seguirà un gol per l’extrem d’Aitor Ariño, 2-4 pels visitants. Amb els locals un pèl desconcertats, la renda arribarà als 3 gols després del penal transformat per Aleix Gómez, 2-5.

Els homes de Savukynas recuperen la intensitat defensiva evitant que els llançaments d’Aron Palmarsson superin a un encertat Maroz. Això permet que els locals redueixin el marge blaugrana, 4-5, després d’un llançament des dels 7 metres d’Aleix Gómez que atura Maroz. Serà Ariño qui torni a anotar abans que Cindric transformi un penal pel 5-7. Un excel·lent Gonzalo atura un parell de remats, permeten que Dika Mem augmenti el marge, 5-8 abans que Savukynas així de demanar un temps mort.

Tot i la pausa, els blaugranes continuen implacables arribant a manar de quatre gols, 5-9 després del que anota Haniel Langaro. Els homes de Savukynas són capaços d’anotar un parell de gols aprofitant dos atacs malmesos pels de Barbeiro però des dels 9 metres torna a anotar Langaro pel 7-10. El tercer gol del brasiler serveix per mantenir els 3 amunt, que es tornaran a reduir per dues aturades de Maroz a llançaments de Raúl Entrerrios, 10-11. Gràcies a un gol marca de la casa d’Aleix Gómez els dos equips marxen als vestidors pel descans amb els forasters dominant de 2, 11-13.

El Barça amplia la seva avantatge

A la segona part es veurà un canvi en el ritme del partit. Els locals, tot i el gol d’Aleix Gómez en la primera jugada del segon temps, esperonats pel seu tècnic surten a fer atacs més curts buscant-li les pessigolles a Gonzalo. Un gol de Bokhan fa tornar els 2 de marge dels blaugranes. Però malauradament pels locals, les coses no quedaran així. La primera línia blaugrana s’esmerça en trobar els forats a la molt profunda defensa 6-0 dels ucraïnesos i per dos cops consecutius serà Luka Cindric qui superi a Maroz.

El marge visitant torna a ser de dos gols quan Dika Mem no pot superar al porter dels locals, però Aleix Gómez que torna a llançar des dels 7 metres fa arribar la renda un altre cop als 3 gols, 14-17. La velocitat dels atacs locals els hi provoca alguna pèrdua de pilota que els catalans no perdonaran. Mem, Aleix Gómez i Palmarsson anotaran per fer arribar el marge d’avantatge als 5 gols, 15-20 quan només s’han jugat 7 minuts de la segona meitat.

La tàctica emprada per Svukynas es revela suïcida. I més quan després d’una nova aturada de Gonzalo, primer Cindric i més tard Mem apugin el llistó fins als 6 gols de marge, 16-22. Savukynas no té més remei que aturar el matx, perquè l’aposta li ha sortit molt malament. Des dels 7 metres Malasinskas anota el 17-22 abans que Ludovic Fàbregas i un contraatac d’Aleix Gómez elevin la renda blaugrana fins als 7 gols, 17-24.

La primera victòria de Champions no s’escapa

Ara ja sense remei Savukynas ordena tornar al pla A. Els seus homes conscients que a camp obert no tenen res a fer, repeteixen el que havien fet en els primers minuts de joc, atacs llargs per mastegar bé el seu atac i alhora reduir el temps de possessió del rival. L’opció no li sortirà del tot profitosa. Tot i que Maroz farà un parell d’aturades, els blaugranes són capaços d’augmentar lleugerament el marge, 20-28 després dels gols d’Ariño i Entrerrios. Serà després d’un nou temps mort de Savukynas, quan els locals troben el rèdit al canvi tàctic. Dos gols de Bokhan i un de Dmitor Horiha retallen el marge visitant fins als 4 gols, 24-28, a menys de 5 minuts per la fi.

Per evitar mal majors, Barbeito demana un temps mort que precedeix a un parell de gols blaugranes. Langaro i Aleix Gómez, aquest des dels 7 metres, que donen tranquil·litat als darrers minuts de joc, 24-30. Queden menys de 3 minuts de partit i els locals no intenten res, conscients que la victòria els hi queda molt lluny. Encara tenen temps, això si de fer des dels 7 metres el definitiu 25-30 amb un llançament de Malasinskas. El darrer xut de Mem se’n va al pal i en la darrera jugada del partit serà Gonzalo que eviti un nou gol local.

@FCBhandbol