Final perduda

Un parell d’atacs mal resolts pels blaugranes han provocat una nova final perduda. Aquest cop davant l’etern rival. És com si el maleït destí es volgués riure dels mateixos un i un altre cop. És igual fer una bona feina defensiva durant els quaranta minuts de joc, perquè quan arriba el moment decisiu, tens la mala sort de rebre una cistella en un tir mal llançat perquè l’has defensat força bé i quan tu tens la pilota en lloc de ficar-la et toca la cama i surt fora. En poc més de 43 segons la feina se’n va en orris. I punt.

El matx s’ha de dir de forma clara, s’ha jugat al ritme que marcava el Barça. Era evident que a un partit obert no hi havia opció de victòria, per tant es necessitava un matx on la defensa fos decisiva i en això els blaugranes han demostrat que poden defensar com el millor. Però tot i això, el que hem dit a l’inici, al final dos petits detalls et fan perdre un partit en el qual has fet si més no tants mèrits com el rival per guanyar-lo.

Perquè això es tracta de guanyar. Amb el temps s’obliden les sensacions, els detalls i el que queda és que has perdut. Pel que ha de servir aquesta derrota és per no cometre els mateixos errors en propers enfrontaments perquè, malgrat tot, demà tornarà a sortir el sol.

La defensa treballa bé

L’inici del matx era una mica complicat pels blaugranes sobretot en atac. Ha costat molt fer la primera cistella. La bona notícia era que els blancs no s’escapaven al marcador. Era Nick Calathes qui desfeia el primer avantatge blanc i la bona defensa que es feia permetia que un tir lliure de Víctor Claver avancés per primer cop als blaugranes, 2-3. Ràpidament contestaven els rivals. Dos triples consecutius, Facundo Campazzo i Albert Abalde, els hi donaven 5 punts de renda, 8-3.

Els homes de Jasikevicius, però, no perdien els nervis i continuaven treballant bé en defensa. El rebot defensiu es tancava molt bé, minimitzant fins a deixar en no res el factor Tavares. De tot plegat en sortia que les cistelles de Calathes i Pierre Oriola ajustessin el marcador, 8-7. Tornava a ampliar el marge l’equip blanc i de nou Calathes i un triple d’Àlex Abrines, culminant un contraatac, ajustaven el marcador, 14-12.

Els errors en el triple i la manca de rebot ofensiu condemnen als blaugranes a anar per darrere de 6 punts, 18-12. Una cistella de Leandro Bolmaro deixa el resultat amb el qual s’arriba a la fi del capítol, 18-14.

Defensa de matrícula

A l’inici del segon període, les coses continuen si més no iguals. Un addicional de Brandon Davies redueix a la mínima expressió el marge blanc però la renda tornarà a créixer després d’un triple de Trey Thompkins. Els tirs lliures, tot i que Adam Hanga en falla un, permeten reduir el desavantatge, 23-20, després dels dos transformats pel jove Bolmaro.

Els errors en el triple castiguen a uns blaugranes que donen la sensació de no jugar en atac amb massa paciència. Quan decideixen buscar a Nikola Mirotic al pal baix les coses milloren. Un parell de cistelles amb addicional del montenegrí serveixen per tornar a reduir el marge blanc, 28-26. Sergio Llull també anota un addicional abans d’una cistella de Davies. Un altre cop és Mirotic qui disposa d’un tir addicional per empatar el matx, però el de Pogdorica el falla pel 31-30.

Ara la defensa blaugrana i el rebot defensiu són de matrícula i els blancs es passen uns quants atacs sense poder anotar. Els blaugranes no ho acaben d’aprofitar les errades en el triple, acabaran la primera part amb un paupèrrim 1 de 12, però malgrat aquests errors en el tir, Calathes culmina un contraatac que serveix per avançar per segon cop als seus al lluminós, 31-32. Resultat amb el qual s’arriba a la mitja part.

Problemes amb l’atac blaugrana

 

El partit no canviarà gens a la segona meitat. Els blancs tornen a capgirar el resultat però primer Abrines des dels 4,50 i més tard els triples de Calathes i Mirotic faran arribar la renda blaugrana als 3 punts, 37-40. La defensa dels de Jasikevicius és de manual i això permet que una nova cistella d’Abrines elevi el marge culer als 5 punts, 37-42.

Un triple de Thompkins la redueix però de la mateixa manera, triple ara de Mirotic, fan tornar els cinc punts de renda, 40-45. Avantatge que mantindran primer Abrines i més tard Davies 44-49. Però tot i que la defensa blaugrana ha estat modèlica, els blancs se les empescaran per tornar a capgirar el resultat. Els blaugranes no se’n surten en atac i això permet que un triple d’Abalde i una cistella sobre la botzina de Thompkins posin al davant als blancs a manca de 10 minuts de joc, 50-49.

Final ajustat

A l’inici del darrer període, l’atac blaugrana millora mentre la defensa continua donant un clínic. Un magnífic Mirotic, anotarà un triple i una cistella, i entremig un parell de tirs lliures de Davies, fan que els blaugranes arriben a dominar de 6 punts, 50-56 que serà la seva màxima renda en tot el matx.

El temps mort demanat pels blancs serà clau perquè talla de soca-rel l’atac blaugrana i de cop i volta un triple de Llull culmina una bona ratxa blanca que ha servit per capgirar el marcador a favor seu, 57-56. Òbviament ara és Saras qui demana temps mort. Però les coses no li surten igual perquè en la primera jugada quan es reprèn el joc Calathes per la pilota. Tot i això es torna a defensar bé i en atac Davies torna a posar als seus al davant, 57-58. Resten poc més de 5 minuts de joc.

Un triple de Campazzo capgirarà el marcador abans que en el següent atac blanc, Saras rebi una falta tècnica, 61-58 al marcador. Amb el marge blanc arribant als 5 punts, 63-58, els blaugranes aprofiten dos tirs lliures fallats per Campazzo per empatar a 63 després d’un tir lliure, per una tècnica, d’Abrines, una cistella de Mirotic i dos tirs lliures transformats per Thomas Heurtel. Cada acció val mig parit.

La final s’escapa

Quan entrem als darrers minuts de joc anoten els blancs responen Heurtel, 65-65. S’igualen els errors perquè Gabriel Deck només anota un tir lliure i el mateix fa Davies, 66-66. Això es repeteix un altre cop, amb diferents protagonistes. Ara seran Campazzo i Mirotic els que fallin un tir lliure, pel 67-67 a manca de 43 segons per la fi. I entrem en les desgraciades jugades finals.

El base argentí anota una cistella inversemblant amb força sort mentre que la jugada blaugrana acaba amb pilota perduda d’Hanga que acaba fent falta a Campazzo. L’argentí fallarà un altre cop un tir lliure, 70-67, l’atac blaugrana és un desgavell amb un triple llançat per Bolmaro que no troba anella. En el rebot i gairebé sense temps al marcador hi ha una falta a Rodolfo Fernández que el mallorquí convertirà en dos punts més pel definitiu 72-67 amb el que acaben els 40 minuts de joc. Com es pot comprovar, tota la feina que s’ha fet acaba a la basa perquè 43 segons maleïts segons no s’ha fet ni un sol punt. Una pena.

@FCBbasket

Estadística