La tercera victòria de la pretemporada

El Barça ha completat els seus partits de preparació amb 3 victòries. Victòries que han estat molt similars en la forma d’aconseguir-les i amb molt bones sensacions tan pel que fa als joves, com en la incorporació de Nick Calathes, com a la manera de competir. Avui, davant un Joventut molt ambiciós, s’ha repetit el fet de anar al darrere durant una bona part de matx, menys que en els partits anteriors, per acabar fent un gir de guió inesperat.

La qüestió és que mai s’arriba a deixar dominar de gaire i quan el contrari està més convençut de tenir-ho tot sota control, de mica en mica es comença a retallar diferències per acabar sent una onada imparable que s’emporta tot el que troba pel davant fins a acabar dominant el matx de forma més o menys clara.

Com hem dit, avui l’onada final ha començat abans. Ha estat en el tercer període i hi havia el dubte si podrien mantenir l’avantatge aconseguit fins a la botzina final. Cal dir que la resposta ha estat positiva perquè sense massa problemes han acabat negociant correctament els últims 10 minuts per endur-se’n una victòria del cau badaloní que com molt bé sap en Saras és un lloc on guanyar, té pels blaugranes un regust molt especial.

Retrobament amb vells conneguts

El matx començava amb una jugada que feia una mica de mal veure-la. Una passada de Pau Ribas la recollia Ante Tomic, per anotar sense oposició una safata senzilla. Era com si el destí volgués fer una aclucada d’ulls als blaugranes. Però també cal dir que ha estat alliberador perquè ha servit per posar punt final a la nostàlgia.

Els locals continuaven fent mal ara des de l’exterior. Un triple d’Arturs Zagars i un altre del mateix Ribas feia arribar l’avantatge local als 8 punts, 8-0. Els primers atacs dels blaugranes havien estat massa embrollats, sense fluïdesa i sobretot sense rebot ofensiu.

Per sort, els visitants no tardarien a reaccionar. Un triple de Badio Brancou seguit d’una cistella el pal baix d’Artem Pustovyi i una de Leandro Bolmaro després de rebot ofensiu permetien retallar el marge local fins a un ajustat 8-7. Però tot i aquesta petita reacció molt aviat es torna a jugar amb poc criteri i això permet que de nou s’obri forat al lluminós fins al punt que els de Carles Duran s’escapen de 8 amb només un punt de tir lliure, Ibou Badj, per part blaugrana, 16-8. Una cistella de Thomas Heurtel redueix una mica la ferida que quan acabi el quart serà de 7 punts, 20-13, gràcies a un triple transformat per Rolands Smits.

Problemes amb el rebot defensiu

 

El segon capítol comença amb la primera cistella de Calathes. Malgrat això, el rebot defensiu torna a ser un mal de cap pel tècnic lituà. Per sort, els verds-i-negres fan menys mal del que podrien fer i una esmaixada després de contraatac de Pierre Oriola, deixa el marge badaloní en 5 punts, 22-17. Marge que tornarà a créixer poc després perquè es continua tancant fatal el rebot a la pròpia pintura.

Brandon Davies transforma un parell de tirs lliures però la defensa dels de Jasikevicius no acaba d’agafar el ritme i el tècnic lituà ha de demanar temps mort amb 9 per sota, 28-19. Torna a anotar Calathes, però el reaparegut Shawn Dawson apareix amb un triple pel 31-21. Quan comencen a sonar les alarmes a la banqueta blaugrana, l’atac reacciona i gràcies a un triple d’Heurtel i dues cistelles d’Oriola, la primera de contraatac i la segona al pal baix, la banqueta blaugrana torna a la tranquil·litat, 31-28.

La recuperació, però, no tindrà massa continuïtat perquè ara els atacs dels visitants tornen a ser massa confusos i això permet que els de Carles Duran tornin a augmentar el seu marge, 37-28. Nikola Mirotic que fins al moment havia fallat tot el que havia provat, anota de tir lliure. Sergi Martínez no aprofita un addicional i el matx arriba al descans amb 8 punts de renda pels locals, 40-32.

Parcial demolidor blaugrana

L’inici de la segona part comença malament, Calathes fallarà dos tirs lliures, mentre que Neno Dimitrijevic anota cistella i addicional per fer arribar la renda local als 11 punts, 43-32. Renda que serà la més ampla que gaudiran els locals perquè comença el moment al qual hem fet referència al començament.

De moment la primera notícia positiva és la millora en el rebot defensiu per part blaugrana. Fet que permet aturar la sagnia. Davies fa una esmaixada i després de cistella local serà Brancou qui acabi un contraatac amb una safata. Un tir lliure de Calathes sembla poca cosa, però ara l’equip blaugrana està defensant amb dents i ungles.

Mirotic falla un tir lliure però a continuació agafa les regnes en atac. Cistella del de Pogdorica, seguida de dos tirs lliures transformats per Víctor Claver als que seguiran dues cistelles més del montenegrí que, davant la sorpresa de propis i estranys, arriben a capgirar el marcador, 45-46. Ha estat una primera embranzida que ha durat un parell de minuts però que han estat suficients.

Els locals reaccionen lleugerament. Primer un tir lliure anotat i seguidament una cistella i addicional de Conor Morgan, 49-47. Sense avisar arriba la segona embranzida blaugrana. La defensa torna a estar excelsa mentre que en atac els triples que anoten Mirotic i Hanga són l’inici del final pels locals. Hanga torna a anotar, ara de dos després de rebot ofensiu, i per acabar-ho d’adobar, després d’un tir lliure anotat pels locals, serà Bolmaro qui anoti triple i cistella pel 50-60 amb el que acaba el tercer capítol. Ha estat un parcial 5-26 que ha deixat als de Carles Duran força tocats.

El Joventut redueix el marge

Ara queda per resoldre el gran dubte, serà capaç l’equip blaugrana d’aguantar el marge aconseguit en el brillant tercer període? Veurem. De moment amb un cinc a pista de l’any passat, és a dir sense Calathes i sense joves entre el cinc que comença el darrer capítol, d’entrada les coses no acaben de rutllar. Es fallen un parell de triples i el rebot defensiu torna a ser un problema.

Un triple de Ribas, redueix a cinc punts la renda culer, 55-60. Jasikevicius, no perd els nervis. Entra Smits per Mirotic. El letó li posa un tap a Xavier López-Arostegui que serà clau per canviar la dinàmica. Els tirs lliures anotats per Bolmaro i Hanga amplien el coixí dels visitants, 55-64 a 6.54 per la fi. La defensa i el rebot milloren i això permet fer arribar la renda als 11 punts després de dos tirs lliures anotats per Pustovyi .

Tomic i els tirs lliures…. quins records

Quatre punts anotats pels locals aconsellen a Jasikevicius a demanar temps mort. El pivot ucraïnès després de rebot ofensiu anota per donar un altre cop 9 punts de marge als seus, 59-68. El marge es reduirà una mica en fallar un tir lliure Davies, 62-69 a 3.14 per jugar-se. Els set punts d’avantatge es recuperaran després de cistella de Mirotic que a 2.25 per la fi ha de marxar a la banqueta per la cinquena falta.

Tres tirs lliures anotats per Vladimir Brodziansky redueixen el marge culer a 6 punts, marge que es reduirà encara més per una tècnica a Oriola, 66-71. Dos tirs lliures fallats per Tomic, són com aigua de maig pels visitants.Per uns instants torna la nostàlgia quan el cap s’omple de vells records. Qui no falla els tirs lliures és Davies que assegura la victòria a manca de 32 segons, 66-75. Una cistella final de Tomic a poc menys de 20 segons per la fi serà el punt final des del punt de vista anotador. Calathes aguanta la possessió i el partit acaba amb el definitiu 68-75 al lluminós.

@FCBbasket